Coolworks brengt alternatief voor koelkelder op de markt

In februari van dit jaar introduceerde Coolworks BV i.s.m. Rendac en ZLTO/LTO de Terratainer koelkelder. Aanleiding was de verruiming van de destructiewet, waardoor kadavers sinds januari van dit jaar langer mogen worden opgeslagen (bij een temperatuur tussen 4 en 6 graden). Afhankelijk van het type kadaver is de opslagtijd nu 2 tot 4 weken. Als aanvulling op het assortiment introduceert Coolworks nu ook de Terratainer kadavercel.

De Terratainer kadavercel is ontwikkeld als alternatief voor de koelkelder, indien de koelkelder door omgevingsfactoren niet plaatsbaar of te kostbaar is. De kadavercel is verplaatsbaar en in aanschaf ongeveer 30% voordeliger dan de koelkelder (bouwkundige voorzieningen zijn hierin zelfs nog niet meegenomen).

De kadavercellen bieden plaats aan 2 speciaal ontwikkelde kadaverbakken (950 liter). Deze bakken zijn gecertificeerd door een bevoegde instantie en door Rendac goedgekeurd. De kadaverbakken kunnen op ophaaldagen eenvoudig met verreiker (of andere mechanische hulpmiddelen) uit de cel worden gehaald en aan de weg worden gezet.

Het voordeel van een grotere opslagcapaciteit ligt vooral in de lagere ophaalkosten voor de veehouder. Daarnaast wordt de infectiedruk lager, omdat destructiewagen minder vaak aan het bedrijf hoeft te komen.

De kadavercellen zijn leverbaar in 3 types, allen met iets afwijkende binnenmaten en details in uitvoering. De kadavercellen worden standaard uitgerust met een koelunit met RVS-verdamper. De kadavercel is ook leverbaar in de schone-vuile-weg uitvoering, waarbij aan twee zijden deuren zijn geplaatst (om zo min mogelijk contact tussen laadplaats destructiebedrijf en productieperceel te laten bestaan). De kadaverbakken zijn leverbaar in 950 L en 700 L uitvoering. De bakken zijn leverbaar met een afdekzeil of deksel.

Lees ook op www.varkensbedrijf.nl